03.03.2010 > Cum recunosti o agentie de modeling profesionista

O agentie profesionista

NU face promisiuni concrete fara sa te fi intalnit, sau de la prima intalnire.

Cum poate cineva sa garanteze viitorul? Asemenea promisiuni sunt cel mai adesea mincinoase. Succesul ca model depinde in egala masura de aspectul fizic si de caracterul persoanei. Acestea nu se vad la o prima intalnire.
Apoi piata joburilor de modeling este una libera, in care agentiile nu au nicio putere de decizie, deci nici nu pot sa promita anumite rezultate. Tot ce pot sa faca este sa te instruiasca, sa iti ofere instrumentele necesare si sa te trimita la castinguri pentru joburi. Ofertantul este insa cel care isi va alege colaboratorii, nicidecum agentia.

NU solicita nici un fel de taxa de casting, NU impune taxe de training

Agentiile serioase castiga din descoperirea si promovarea de noi talente, nu din interviuri initiale. E in interesul lor sa faca interviuri de casting gratuite pentru a gasi modele valoroase, acestea sunt cele care le vor aduce venituri. De asemenea, ele isi instruiesc gratuit modelele din portofoliu, urmand sa isi recupereze investitia atunci cand acestea incep sa castige bani din modeling.

NU conditioneaza interviul de crearea unui portofoliu foto profesional
NU te obliga sa urmezi curs de modeling contra cost

Atunci cand agentia vede potential in candidat, ii va propune un contract de exclusivitate, devenind astfel agentia mama a viitorului model. Asta inseamna ca va investi timp si resurse in formarea acestuia, se va ocupa de instruirea sa, ii va face sedinte foto profesionale pentru model book si il va promova la nivel national si international.
Viitorul model va plati pentru aceste servicii (de obicei) un procent de 20% din valoarea joburilor pe care i Ie gaseste direct agentia mama, sau de 10% din joburile gasite prin alte agentii.
Astfel, agentia isi asuma un dublu risc: pe de o parte investeste in fomare fara a avea garantia ca “elevul” se va bucura de succes profesional, si deci ca investitia va putea fi recuperata ulterior din activitatea acestuia. Pe de alta parte, e posibil ca, din varii motive, la un moment dat modelul sa nu mai doreasca sa lucreze in domeniu, lasand agentia fara nicio posibilitate de a-si recupera investitia.
In ciuda acestor riscuri, nicio agentie adevarata nu va solicita modelelor achitarea de taxe pentru serviciile sale, ci va retine din fiecare job al modelului comisionul negociat la inceput.
Cursurile de modeling contra cost trebuie privite ca niste cursuri de dezvoltare personala. Acestea nu prezinta niciun fel de garantie de succes in modeling, insa te invata multe lucruri care te vor ajuta la imbunatatirea imaginii personale. In urma unui astfel de curs ar trebui sa ramai cu niste informatii utile despre postura corecta, mersul elegant, machiaj, coafura, styling vestimentar, nutritie, fitness etc.

NU insista sa vii la casting singura

Castingul initial, sau prima intalnire cu agentia, are loc la invitatia acesteia, de obicei dupa ce a primit de la tine un e-mail cu imagini reprezentative. Invitatia la casting inseamna ca agentia este interesata si vrea sa te cunoasca. Mai ales in cazul in care esti minora, primul casting ar fi bine sa se desfasoare in prezenta unuia dintre parinti sau a tutorelui daca e cazul.
Aceasta este o dubla masura de siguranta. In primul rand un adult va fi mai atent si mai critic cu documentele care ti se propun spre semnare. In al doilea rand prezenta sa te va feri de avansuri nedorite in cazul in care agentia nu este una corecta.

NU te obliga sa semnezi nimic pe loc.

O agentie care nu are nimic de ascuns iti va da o copie dupa fisa de casting, voluntar sau la cerere, si o copie dupa orice document/ contract pe care ti-l propune spre semnare, pentru studiu, acasa. Nu te lasa presata sa semnezi ceva ce nu ai citit in intregime, mai ales partile scrise cu litere mai mici (fine print). Pune intrebari atunci cand nu intelegi ceva, cere informatii suplimentare si ragaz de gandire. E perfect normal sa vrei sa verifici documentele, nu ai voie sa te bazezi doar pe promisiuni. In felul acesta vei evita o multime de situatii neplacute.